2012-11-14 18:26:38• hírek • Kocsis Zoltán

Európai sztrájknap – de nem Szatmáron

Az Európai Szakszervetek Szövetsége kontinentális sztrájknapot hirdetett meg november 14-ére. A szövetség tagjaként megtette ugyanezt helyi szinten az Alfa Kartell szakszervezeti tömörülés is. Ennek következtében Szatmárnémetiben szerda délután több ezek ember... maradt otthonában.

Ennek következtében az Alfa Kartell helyi vezetője, Vasile Darle, közel harminc tüntetőnek (na meg egy aranyos kiskutyának) olvasta fel azt a kiáltványt, amit 16.00 óra előtt néhány perccel átadott a kormány képviselőjének, Eugeniu Avram prefektusnak.

Ebben a szakszervezet tagjai felemelik hangjukat a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság által megkövetelt megszorítások ellen, amelyek „megbénították Európát." A kiáltványban foglaltak szerint nem lehet fizetéseket és szociális juttatásokat büntetlenül csökkenteni. A petíció megfogalmazói tiltakoznak továbbá a munkahelyek számának csökkentése, a munkanélküliség arányának növekedése ellen. Véleményük szerint a romániai munkavállalók közel fele megélhetését sem tudja biztosítani a fizetéséből és követelik a szociális párbeszédről szóló törvény módosítását.

Nem csak Szatmárnémetiben övezte érdektelenség az európai sztrájknapot, hírügynökségi jelentések szerint Kolozsváron is alig harmincan vonultak utcára. Nem mindenütt volt viszont ilyen békés a hangulat: Olaszországban száz városban tüntettek az elégedetlenek és nem maradtak el az incidensek sem. Portugáliában és Spanyolországban általános sztrájk bénította meg a mindennapi életet és jelentős tiltakozások voltak Franciaországban is.

Mindez az bizonyítja, hogy Erdélyben nem fogékonyak az emberek az importált problémákra, hisz megvan nekik a maguk baja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: